background dots

Cuvant inainte

“UEFISCDI este una din primele instituții publice din România care implementează un Plan de Egalitate de Gen. Prin acest demers ne propunem să continuăm rolul de inovatori pe care ni l-am asumat și să încercam să reprezentăm un model de bună practică pentru alte instituții din România, publice sau private. Dar, mai presus de exemplul pe care ne propunem să-l oferim, vrem să pornim un dialog cu partenerii noștri despre acest subiect, extrem de serios, care a fost prea mult timp lăsat la urma intereselor și acțiunilor noastre: cel al egalității de gen în Cercetarea, Dezvoltarea și Inovarea (CDI) din România. E momentul să admitem că ne vom putea atinge potențialul în CDI doar dacă reușim să-l transformam într-un mediu incluziv, pentru că egalitatea, diversitatea și incluziunea sunt pilonii unei culturi sănătoase a inovării. Domeniul CDI este unul dinamic și divers care ar trebui să fie accesibil tuturor și destinat tuturor. Tocmai diversitatea este cea care ne poate deschide noi orizonturi într-un domeniu, de cele mai multe ori, greu predictibil, în care succesul poate veni pe căi puțin umblate și poate lua forme extrem de diverse; iar egalitatea și un mediu incluziv sunt indispensabile diversității. Prin recunoașterea și cultivarea a cât mai multor interacțiuni, vom dobândi o mai bună cunoaștere, vom înțelege mai bine lumea care ne înconjoară și vom putea să găsim soluții mai bune la probleme cu care ne confruntăm ca indivizi, organizații, comunități sau națiuni.


UEFISCDI își asumă angajamentul pentru susținerea și promovarea acestor valori, inclusiv prin Planul de Egalitatea de Gen, iar această inițiativă este un pas mic pe care il facem pentru un subiect mare, în înțelegerea inegalităților, eliminarea dezechilibrelor și a barierelor  pentru a asigura oportunități și drepturi egale tuturor.
Le mulțumesc colegilor mei care au dezvoltat cu pasiune si determinare acest document, partenerilor noștri din proiectul CALIPER care ne-au ghidat în conceperea acestui plan de egalitate de gen, membrilor comisiei care vor superviza implementarea și monitorizarea acțiunilor și partenerilor care și-au arătat deja susținerea și deschiderea.
Închei printr-o invitație-manifest către toți cei care sunt parte a comunității CDI și antreprenoriat de inovare. Diversitatea și un mediu incluziv contează pentru întreaga societate.
Haideți să acționăm împreună ca forță transformațională.”

Adrian Curaj, director general UEFISCDI